Miild vil udvikle mere bæredygtig emballager til de allergivenlige beauty-produkter

Publiceret 16-11-2021

Den danske virksomhed Miild er i gang med at undersøge, om og hvordan de i fremtiden kan anvende genbrugsplast til kosmetikemballager. Center for Cirkulær Kemi (CCK) har givet virksomheden nye vinkler og ideer til arbejdet.

Miild er en dansk virksomhed, der udvikler skønhedsprodukter certificeret af AllergyCertified, Svanemærket og ECOCERT. Virksomheden er stiftet af makeup-artisterne Tanja Gregersen og Tine Emilie Svendsen, der begge lider af allergier. Med etableringen af Miild ville makkerparret udvikle bæredygtige beauty-produkter, som hverken skader mennesker eller miljø.

Visionen er at ’Miild skal revolutionere skønhedens univers i en fusion af kreativitet, bæredygtighed og brugertryghed.’ Miild gik i markedet i 2017 og har i dag 14 medarbejdere på hovedkontoret i København og i Herning. Virksomheden er et private label brand, og de fleste af virksomhedens produkter fremstilles i Italien.

Svært at anvende genbrugsplast til kosmetikprodukter

Miild har en ambition om at gøre deres plasticemballager mere bæredygtige og fik nys om CCKs tilbud om 25 timers gratis rådgivning gennem brancheforeningen VKH, der annoncerede for et CCK-webinar om emballage og substitution.

- På den ene side har vi et konkret behov for at få et totalt overblik over lovgivningen omkring affald og plasticemballage og om det kommende producentansvar. På den anden side er vi en ikke særlig stor virksomhed, så vi har brug for midler og partnerskaber til at udvikle de nye og mere bæredygtige løsninger, siger Kaspar Sundmark, der er Quality and Certification Manager i Miild.

- Sundhed er altid det vigtigste for os. Så en af de udfordringer vi ser, er, at der er en risiko for, at der er urenheder i den genbrugsplast vi kan få, og at det nogle gange kan lugte af parfume. Og det er ikke så heldigt, når man sælger allergivenlige produkter.

En anden mulighed er at anvende fødevaregodkendt genanvendt plast til kosmetikemballagerne, da PET-plast fra pantsystemerne lever op til de gældende sikkerhedskrav. Men det er heller ikke en optimal løsning for Miild, da plasten efterfølgende ikke vil kunne bruges til fødevarer.

- Det vil jo betyde, at der fjernes plast, som kan bruges mange gange inden for fødevareindustrien, hvilket ikke er miljømæssigt hensigtsmæssigt. Når man snakker bæredygtighed, så handler det om at se på det samlede billede, siger Kaspar Sundmark.

Rådgivning gav nye vinkler og ideer

De 25 timers rådgivning resulterede i tre notater. I notatet ’Lovgivning, standarder og producentansvar´ er de regler fremhævet, som CCKs eksperter vurderer har særlig relevans for Miild. Et andet notat gennemgår fordele og ulemper ved at bruge genanvendt plast til emballager, mens det sidste notat blandt andet opregner støttemuligheder til rådgivning og innovations- og partnerskabsprojekter.

- 25 timers rådgivning rækker oftest til at se på nogle simple områder, men med de tre notater og gode snakke med folk der ved noget om emballage og affald, har vi fået nogle nye vinkler og ideer til, hvilke veje vi kan gå, siger Kaspar Sundmark.

En af de løsninger Miild undersøger er flasker i genbrugsplast (PCR), der er tilført en tynd film af virgin plast på indersiden, så eventuelle urenheder ikke kommer i kontakt med selve produktet.

- Problemet lige nu er, at ingen kan svare os på, hvordan vi præcist skal bære os ad med at sikkerhedsvurdere genbrugsplast inden for kosmetik. Så der ligger et stort udviklingsarbejde foran os for at gøre emballagerne mere bæredygtige, og det kræver både partnerskab og penge, siger Kaspar Sundmark.